Twój ulubiony portal poświęcony tematyce roślin jagodowych...
  • Zwiększ czcionkę
  • Domyślny rozmiar
  • Zmniejsz czcionkę
Yara Poland

Pierwsze truskawki we Francji

Email Drukuj

ozdobnik185W Prowansji, francuskim regionie słynącym z uprawy lawendy i winorośli. Dzięki wcześnie rozpoczynającej się tam wegetacji, tamtejsi producenci starają się wykorzystać swoje gospodarstwa m.in. do uprawy przyspieszonych truskawek i sprzedawać je na rynku jako pierwsze francuskie truskawki. Ta uprawa obecnie uważana jest tam za bardzo opłacalną, gdyż wegetacja rozpoczyna się tam wcześniej, niż np. w północnych regionach Francji.


Trzy odmiany

Jedno z gospodarstw, w którym uprawia się truskawki (m.in. na przyspieszony zbiór) należy do Oliviera Dubourga z Masan (fot. 1). W ostatnich latach zwiększano w nim powierzchnię uprawy tego gatunku pod osłonami (fot. 2) na stołach w różnych substratach: obecnie głównie w workach z torfem, kokosem i perlitem (fot. 3). Większość wiszących stołów wykonuje się bezpośrednio w gospodarstwie (fot. 4). W uprawie dominują odmiany ‘Gariguette’, ‘Ciflorette’ i ‘Clery’.

Cykl produkcyjny

Sadzonki frigo truskawek sadzi się tutaj około 10 lipca – do jednej maty o długości 1 m 10 szt. Dobremu przyjęciu się roślin sprzyjają zainstalowane w tunelach mikrozraszacze, które pozwalają obniżyć temperaturę w tunelu i w upalne dni poprawiają mikroklimat pod osłoną (fot. 5).

Jesienią z tej uprawy uzyskuje się niewielki plon. Właściwą produkcję w tunelach rozpoczyna się na początku stycznia, stopniowo podnosząc w nich temperaturę tak, aby w ciągu dnia wynosiła ona 10–12°C. Dodatkowo rośliny na stołach obwija się w tym okresie agrowłókniną. W ogrzewanych tunelach zbiory rozpoczyna się w połowie marca, a w nieogrzewanych (fot. 6) – około 4 tygodnie później, w obu przypadkach trwają do lipca. W tunelach przewidziano dodatkową możliwość wietrzenia tuneli nie tylko poprzez otwieranie bocznych bram, ale również ściąganie części folii na ich długości (fot. 7).

Na początku zbioru (połowa marca) za owoce odmiany ‘Gariguette’ w 250-gramowych opakowaniach uzyskuje się 8–9 €/kg, średnia ich cena wynosi jednak 5–6 €/kg. Owoce tej odmiany są bardzo lubiane przez Francuzów, i dlatego są najdroższe. Za inne truskawki uzyskuje się 3,5–4 €/kg. Owoce sprzedawane są w 250-gramowych (fot. 8a), 500-gramowych i 3-kilogramowych opakowaniach (fot. 8b).

O. Dubourg pozytywnie ocenia przyszłość uprawy truskawek w swoim gospodarstwie, dlatego zainwestował m.in. w nowoczesny wysoki tunel z poduszką powietrzną (fot. 9). Koszty ogrzewania są w nim niższe niż w tunelach pojedynczych, w których głównie dotychczas uprawiał truskawki. W nowym obiekcie łatwiej utrzymać optymalne warunki uprawy truskawek (fot. 10).

W tym gospodarstwie do ochrony upraw używa się francuskiej produkcji samojezdnego opryskiwacza (fot. 11).

Zobacz także: truskawka, świat, aktualności
Poland_Plants

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Tutaj jesteś : Aktualności Świat Pierwsze truskawki we Francji