Merpan
Twój ulubiony portal poświęcony tematyce roślin jagodowych...
  • Zwiększ czcionkę
  • Domyślny rozmiar
  • Zmniejsz czcionkę
Yara Poland

W Holandii mniej borówek

Email Drukuj

b_250_0_16777215_0___images_phocagallery_Tomasz_robocze_pojedyncz_zdjecia_borowki.jpgJak informuje Theo Douven, przewodniczący holenderskiego Zrzeszenia Producentów Borówek (Dutch Blueberry Collectiva) z uwagi na uszkodzenia kwiatów w czasie wiosennych przymrozków plony tych owoców w Holandii szacuje się na poziomie 30–40% ubiegłorocznych.



Dobra jest za to jakość owoców. W kraju tym w nasadzeniach znajduje się także coraz więcej nowych odmian o dużej trwałości owoców w obrocie towarowym. Obecnie na rynku dostępne są także borówki z Polski, Francji oraz Niemiec.

W Holandii co roku zwiększa się nasadzenia borówki wysokiej i obecnie szacowane są na około 650 ha (gatunek ten odgrywa obecnie w Holandii najważniejszą pozycje jeśli chodzi o powierzchnie uprawy krzewów jagodowych). Aktualnie realizowane są tam działania związane z promocją tych owoców, która powinna pozwolić zwiększyć spożycie borówek. W tym celu uruchomiono m.in. stronę internetową promująca zalety tych owoców (www.blauwebessen.nl). Coraz więcej uwagi zwraca się na to aby owoce te lub ich przetwory były dostępne w sprzedaży przez cały roku. Holenderscy plantatorzy zaczynają także przetwarzać jagody borówki wysokiej na własną rękę produkując z nich soki i dżemy. Dużo uwagi zwraca się na właściwe oznakowanie tych produktów m.in. zamieszczanie informacji o cennych walorów zdrowotnych borówek i produkowanych z nich przetworów.

(na podstawie freshplaza.com)

Zobacz także: borówka wysoka
Poland_Plants

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Tutaj jesteś : Aktualności Świat W Holandii mniej borówek