Gospodarstwo Szkółkarskie „Korfanty” położone jest niedaleko Sanoka, na przedgórzu bieszczadzkim i specjalizuje się w produkcji materiału szkółkarskiego borówki wysokiej, haskap (jagody kamczackiej) i derenia jadalnego. Cechą szczególną roślin wywodzących się z tego gospodarstwa, jest to, że są one produkowane w naturalnych warunkach, jakie stwarza panujący tam klimat.  

Szkółka Pawła Korfantego należy do dosyć unikatowych w skali kraju. Cały proces produkcji sadzonek odbywa się tutaj w naturalnych warunkach, jakie zapewnia otoczenie. W gospodarstwie nie ma tuneli, sadzonkowanie roślin obywa się na otwartym terenie. W szkółce tej rozmnaża się przede wszystkim borówki i haskap (jagoda kamczacka), ale prowadzi też doświadczenia z rozmnażaniem takich gatunków jak dereń jadalny czy świdośliwa. Obecnie trzon produkcji stanowi borówka, która to rozmnażana jest poprzez ukorzenianie sadzonek zdrewniałych. Realizuje się od wczesnej wiosny w wielodoniczkach. W pierwszym roku uszykuje się ukorzenione rośliny w wielodoniczkach (część z nich już trafia do sprzedaży), w drugim zaś przesadza je w doniczki 1,5 l, uzyskując dobrze rozkrzewione i ukorzenione rośliny do sadzenia na plantacje towarowe.

Paweł Korfanty prezentuje rośliny borówki gotowe do sprzedaży
Paweł Korfanty prezentuje rośliny borówki gotowe do sprzedaży

 

Produkcja roślin borówki w szkółce Pawła Korfantego
Produkcja roślin borówki w szkółce Pawła Korfantego

veneo_basf_signum_jagodnik_750x200_20160325

Nasze sadzonki produkujemy w warunkach jakie przynosi nam pogoda. Zimujemy je w szkółce w otwartym terenie, co również sprawia że rośliny są dobrze przygotowane do dalszego wzrostu na plantacjach – informuje Paweł Korfanty. Podkreśla przy tym cechy dobrej jakości sadzonek, a są nim przede wszystkim dobrze rozwinięty system korzeniowy oraz wygląd części nadziemnej. Tu, zdaniem szkółkarza z podkarpacia, pędy nie powinny być nadmiernie wyrośnięte, najlepiej gdy jest ich 3-4 i mają wysokość 30-40 cm. Takie rośliny, mające odpowiednią proporcję części nadziemnej do korzeni dobrze przyjmują i szybko wznawiają wzrost na plantacjach.

Rośliny ukorzenia się w wielodoniczkach, w których rosną przez pierwszy rok
Rośliny ukorzenia się w wielodoniczkach, w których rosną przez pierwszy rok

Korfanty_reklama_09-2016

Jeden z nowych klonów hodowlanych haskap
Jeden z nowych klonów hodowlanych haskap (fot. P. Korfanty)

W ofercie szkółki są standardowe odmiany borówki jak Bluecrop, Duke, Spartan, Blujay, Elliott. W zakresie haskapu szkółka będzie z kolei oferować odmiany pochodzące z Ameryki Północnej z hodowli Dr Maxine Thompson, emerytowanej profesor z wydziału ogrodnictwa na Oregon State University. Cechują się one dużymi owocami (do 6-7 g) i smakiem, jakiego nie mają dotychczas oferowane na rynku odmiany. Na razie założono matecznik z całej linii nowych odmian, i niebawem mają być one wprowadzone na rynek polski. Z kolei w przypadku derenia jadalnego rozmnażane są odmiany pochodzące z Ukrainy, cechujące się dużymi owocami, które równomiernie dojrzewają, a więc będą się nadawały do zbioru kombajnowego.

Nowe odmiany haskap, jakie będzie oferować szkółka cechują się wyjątkowo dużymi owocami (fot. P. Korfanty)
Nowe odmiany haskap, jakie będzie oferować szkółka cechują się wyjątkowo dużymi owocami (fot. P. Korfanty)

 

Więcej informacji o tej szkółce już wkrótce w czasopiśmie Jagodnik (zamów prenumeratę i wygraj nagrody).







Poprzedni artykułWielki finał Malinowego Factory 2016 – FOTO
Następny artykułCzas na EKO skarby w słoikach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj