Mniejsza sprzedaż hiszpańskich truskawek




Chłodna wiosna jest jednym z głównych powodów spadku sprzedaży hiszpańskich truskawek aż o 24% w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego.

Do kwietnia, ilość sprzedaży deserowych truskawek spadła o około 24%, a tych przeznaczonych dla przemysłu przetwórczego wzrosła o 30% – informuje Stowarzyszenie Producentów i Eksporterów Truskawki z Huelva, Freshuelva. Dodatkowo spadła także cena truskawek o 22% w porównaniu do analogicznego okresu roku 2012. Z danych przedstawionych przez hiszpańskie Stowarzyszenie wynika, że marzec był jednym z najgorszych miesięcy od lat, gdyż zanotowano w nim blisko 40% spadek sprzedaży truskawek deserowych. Spadek produkcji truskawek deserowych został również zanotowany w styczniu (-18%) i lutym (-16%). Łącznie do trzeciego tygodnia kwietnia, saldo produkcji truskawek deserowych było o 11% niższe w porównaniu do 2012 roku. Według hiszpańskiego Stowarzyszenia, dane te zapewne jeszcze będą korygowane, jednak nie liczy się już na znaczny wzrost produkcji truskawek deserowych z uwagi na dominujące w uprawie wczesne odmiany truskawek, a tych zbiory już dobiegły lub dobiegają końca. Wzrost temperatury może także spowodować wzrost cen truskawek, jednak mimo tego nie uda się prawdopodobnie osiągnąć ubiegłorocznego wyniku.

Źróło: Europapress.es







Poprzedni artykułWsparcie roślin w okresie kwitnienia
Następny artykułW KE domagają się szczególnej ochrony pszczół

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj