Arkop
Twój ulubiony portal poświęcony tematyce roślin jagodowych...
  • Zwiększ czcionkę
  • Domyślny rozmiar
  • Zmniejsz czcionkę
Yara Poland

Ochrona malin przed chorobami

Email Drukuj

b_250_0_16777215_0___images_phocagallery_Tomasz_robocze_pojedyncz_zdjecia_img_9670.jpgMaliny w porównaniu np. do truskawek na jednym stanowisku uprawiane są przez kilka, a w warunkach wyjątkowo sprzyjających tej uprawie czasami nawet i kilkanaście lat. Dlatego bardzo ważne jest zarówno dobre przygotowanie stanowiska po ich uprawę jak i używanie do założenia plantacji zdrowego, wolnego od chorób i patogenów materiału szkółkarskiego – informowała prof. Anna Bielenin podczas szkolenia zorganizowanego w DODR we Wrocławiu.

Choroby

Przypąkowe zamieranie pędów maliny (Didymela applanata) objawy tej choroby widoczne są na młodych pędach w postaci fioletowo-brunatnych plam przy nasadzenie liści, jesienią pędy są szare z pękającą korą. Zamieranie pędów maliny (Leptosphaeria coniothyrium) objawia się w postaci brunatnych nekroz u podstawy pędów widocznych wyraźnie na 2-letnich pędach. Doprowadza do bardzo rozległych nektroz. Infekcje tą choroba są bardzo wczesne bo już w kwietniu-maju. Kolejną groźną chorobą jak informowała prof. A. Bielenin jest wertycilioza maliny – można jej zapobiegać sadząc przede wszystkim zdrowe sadzonki, również gleba powinna być wolna od tego patogena (w tym celu należy przeprowadzić odpowiednie testy). W przypadku stwierdzenia tego patogena w glebie najskuteczniejszą metodą jego zwalczania jest odkażania gleby. Można także zachować rotację i przerwę w uprawie malin wynoszącą 6–8 lat. Dobrymi przedplonami ograniczającymi tego patogena są gorczyca sarepska oraz kukurydza. Antraknoza maliny (Elsinoe veneta) jej objawy widoczne są na pędach, ogonkach liściowych, kwiatach i rzadziej na owocach w postaci plam. Początkowo plamy  te są drobne, Rdza malinypurpurowe, potem szarobiałe otoczone fioletowoczerwoną obwódką. Źródłem infekcji są zarodniki konidialne. Niestety obecnie nie ma zarejestrowanych preparatów do zwalczania tej choroby. Dlatego – jak podkreślała prof. A. Bielenin – bardzo ważny jest zdrowy materiał szkółkarski, odpowiednie stanowisko, wycinanie porażonych pędów, unikanie uszkodzeń, cięcie podczas słonecznej, suchej pogody. Kolejną chorobą malin w przypadku której nie ma zarejestrowanych preparatów jest rdza maliny, której zwalczanie należałoby prowadzić wczesną wiosna. Objawia się wiosną (maj/czerwiec) na górnej stronie liści w postaci żółto-pomarańczowych skupień ogników (ecjów) z ecjosporami. Ecja mogą być również na kwiatostanach i działkach kielicha. Latem na dolnej stronie liści tworzą się pomarańczowordzawe uredinia, a następnie czarne telia.

Program ochrony maliny

Jak informowała prof. A. Bielenin, sama tylko ochrona chemiczna malin może być niewystarczająca w ograniczeniu nekroz pojawiających się na pędach maliny. Koniecznym tutaj zabiegiem będzie wycinanie młodych pędów, połączone z ochroną chemiczną.

Przykładowy program ochrony malin przedstawiony przez prof. Annę Bielenin może wyglądać następująco:

Przed kwitnieniem

Zamieranie pędów maliny, szara pleśń

- wycinać (kosić) młode pędy do końca maja. Zabieg ten powinien być przeprowadzany na plantacjach nawadnianych, w uprawach prowadzonych w tunelach foliowych młode pędy można usuwać jeszcze przed dłuższy czas.

- pierwsze zabiegi chemiczne należy wykonać, gdy nowe pędy osiągną długość 10–20 cm, kolejne należy wykonywać co 10 dni.

Fungicydy:

Signum 33 WG – 1,8 kg/ha (3 dni karencji)

Switch 62,5 WG – 0,8–1,0 kg/ha (10 dni karencji)

Rovral AquaFlo 500 SC – 1,5–2,0 l/ha (10), przemiennie z innymi fungicydami nie częściej niż 2 razy w sezonie

Sadoplon 75 WP – 5,0 kg/ha (7 dni)

Mythos 300 SC- 2,5 l/ha (7), przemiennie z innymi fungicydami nie częściej niż 2 razy w sezonie

Teldor 500 SC – 1,5 l/ha (tuż przed lub między zbiorami, 1 dzień karencji)

Kwitnienie

Szara pleśń, zamieranie pędów maliny – co 7 dni

Po zbiorze owoców

Zamieranie pędów, szara pleśń – zwykle 1 lub 2 zabiegi.

 

Groźne wirusy i fitoplazmy

W przypadku malin, a także jeżyn bardzo ważne jest używanie zdrowego i wolnego od chorób wirusowych i fitoplazmatycznych materiału szkółkarskiego. Bezwzględnie nie wolno zakładać plantacji  z sadzonek pobieranych z plantacji owocujących. Należy wybierać tylko wysokiej jakości materiał ze świadectwem kwalifikacji, ale i tutaj – jak informowali obecni na spotkaniu producenci – też pojawiają się problemy ze zdrowotnością roślin i niestety często dotyczy to roślin kupowanych w renomowanych szkółkach. W przypadku stwierdzenia, że rośliny są chore, prof. A. Bielenin zachęcała aby natomiast przekazać wątpliwej jakości materiału do badań, które można przeprowadzić w oddziałach terenowych Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Należy również zachować dokument zakupu materiału szkółkarskiego, który w sytuacji wykrycia chorób w takim materiale będzie podstawą do reklamacji, a w skrajnych przypadkach pozwoli dochodzić swoich prawa w sądzie.

            Do najczęściej występujących chorób wirusowych na malinach i jeżynach należą – mozaika maliny oraz chloroza nerwów maliny, a wirusy je powodujące przenoszone są przez mszyce. Nasilenie tych chorób jest różne i zależy od szczepu wirusa i warunków uprawy. W skrajnych przypadkach choroby te mogą prowadzić do zamierania roślin.

Wirus krzaczastej karłowatości maliny przenoszony jest z kolei z pyłkiem i z nasionami, powoduje że nowo wyrastające pędy są drobne, krótkie, a rośliny bardzo słabo plonują. Odmianą szczególnie wrażliwą na tego wirusa jest ‘Polka’. ‘Polka’ jest również wrażliwa na zgniliznę korzeni maliny (Phytophthora fragariae sp. rubi), który to patogen podlega obowiązkowi zwalczania. Często stwierdzaną chorobą na tej bardzo popularnej odmianie jest również guzowatość korzeni.

Zobacz także: ochrona, malina
Poland_Plants

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Tutaj jesteś : Ochrona Malina Ochrona malin przed chorobami