jagodnik_top
Twój ulubiony portal poświęcony tematyce roślin jagodowych...
  • Zwiększ czcionkę
  • Domyślny rozmiar
  • Zmniejsz czcionkę
Yara Poland

Odkażanie gleby – nowe możliwości

Email Drukuj

b_356_267_16777215_0___images_phocagallery_Tomasz_robocze_odkazanie_gleby_life_sam_0812.jpgOdkażanie gleby, choć zdobywa coraz większe grono zwolenników, ciągle praktykowane jest przez niewielką liczbę osób uprawiających w kraju truskawki, warzywa czy kwiaty. Metoda ta powszechnie wykonywana jest natomiast w dużych gospodarstwach szkółkarskich produkujących sadzonki truskawki. 

O nowych możliwościach i produktach polecanych do odkażania gleby rozmawiano podczas warsztatów szkoleniowo-wdrożeniowych zorganizowanych w ramach projektu LIFE+ pt. „Zrównoważone stosowanie fumigantów chemicznych do zwalczania organizmów szkodliwych w glebie w uprawach ogrodniczych” zorganizowanych w dniach 19–20 kwietnia w Cedzynie k. Kielc. W trakcie Warsztatów przedstawiono 11 referatów i doniesień oraz zwiedzono Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach k. Radomia.

Projekt finansowany jest z udziałem instrumentu finansowego Life Wspólnoty Europejskiej (LIFE08 ENV/IT/000432), a łączna wartość środków przeznaczonych na jego realizację to 2,4 mln euro. Projekt realizowany jest we Włoszech, Grecji i w Polsce. Uczestnicy warsztatów roboczych poświęconych zrównoważonym metodom odkażania glebyKoordynatorem projektu jest Centrum Innowacji w Sektorze Rolno-Środowiskowym AGROINNOVA przy Uniwersytecie w Turynie, a jego wykonawcami są: firma Dow AgroScience Italia, Uniwersytet Rolniczy w Atenach, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz firma JWC Project, Warszawa. Realizacja tego projektu i opracowanie optymalnych metod odkażania gleby mają szczególne znaczenie po wycofaniu z użycia bromku metylu. Obecnie z substancji chemicznych można używać wyłącznie dazomet i metam sodowy. 

Dr Jolanta Ciesielska i prof. Piotr SobiczewskiJak informowała dr Jolanta Ciesielska z JWC Project, głównymi celami tego projektu są:

● promowanie stosowania zrównoważonych strategii ochrony roślin przed chorobami odglebowymi w ogrodnictwie

● promowanie zrównoważonego wykorzystania fumigantów chemicznych w uprawach ogrodniczych

● utrzymanie konkurencyjności europejskiego ogrodnictwa

● promowanie badań w zakresie zrównoważonego stosowania pestycydów do zwalczania  szkodliwych organizmów glebowych.

Projekt ten realizowany jest w 24 gospodarstwach wymienionych krajów z czego 4 zlokalizowane są w Polsce w województwie łódzkim i mazowieckim. Jedno z gospodarstw (zlokalizowane w Lisowoli k/ Skierniewic) zajmuje się produkcją sadzonek truskawek.

Według prof. Czesława Ślusarskiego z IO w Skierniewicach licznie występujące w wielu glebach patogeny glebowe, nicienie, guzaki korzeniowe czy korzeniaki powodują w wielu uprawach dotkliwe straty. Zwalczanie tych agrofagów z wyjątkiem chorobotwórczych  gatunków Pythium spp. oraz Phytophthora spp. jest możliwe tylko przed założeniem plantacji. Prof. Czesław Ślusarski z IO w SkierniewicachNajlepsze efekty, ekonomicznie uzasadnione, dają w tym wypadku chemiczne fumiganty, które wykazują także szerokie spektrum działania – zwalczają grzyby, nicienie, owady i chwasty. Wadą tych środków jest silne działanie fitotoksyczne i konieczność ich stosowania kilka tygodni przed siewem lub sadzeniem. Obecnie w Polsce do stosowania dopuszczone są następujące preparaty handlowe : Nemasol 510 SL (metam sodowy) i Basamid 97 GR (dazomet). Pierwszą z tych substancji w 2009 roku stosowano na około 230 ha, a w roku 2010  powierzchnia odkażanych pól zbliżyła się do 300 ha i w większości środek ten używany był do odkażania gleby w produkcji sadzonek truskawki przeznaczonych na eksport. Z kolei dazomet używany jest głównie do odkażania gleb w uprawach warzyw i roślin ozdobnych uprawianych pod osłonami (szacuje się, że rocznie odkażane jest nim 60–70 ha).

Jak informował prof. Cz. Ślusarski, wyniki badań prowadzonych w IO w Skierniewicach wskazują również na to, że jeszcze lepsze efekty dezynfekcji gleby można uzyskać łącząc metodę chemiczną z np. metodą genetyczną, biotechnologiczną lub agrotechniczną.

            Ważną częścią badań realizowanych w ramach projektu jest ocena alternatywnych metod do chemicznego odkażania gleb takich jak: ● odkażanie parą wodną o temperaturze 70oC z dodatkiem tlenku wapnia (CaO); ● biofumigacja mączką z gorczycy etiopskiej. Jak informował prof. Piotr Sobiczewski z IO w Skierniewicach w badaniach realizowanych w gospodarstwach ogrodniczych najbardziej efektywne okazały się chemiczne środki polecane do odkażania gleby. W zwalczaniu patogenicznych grzybów z rodzajów Fusarium, Rhizoctonia czy Verticilium, a także lęgniowca Phytophthora cactorum najczęściej wykazywały one nawet 100% skuteczność.  Mniej jednoznaczne wyniki uzyskano w przypadku zwalczania nicieni, ale w niektórych gospodarstwach zabieg odkażania aktywną parą spowodował prawie 5-krotny spadek liczebności nematofauny glebowej.

Jak informował prof. Piotr Sobiczewski bardzo ważnym aspektem odkażania chemicznego czy metod proekologicznych był ich korzystny wpływ na rozwój pożytecznych bakterii w glebie, które odgrywają bardzo ważną rolę w poprawie jej stanu fitosanitarnego. Prof. dr hab. Piotr Sobiczewski z IO w SkierniewicachWe wszystkich  gospodarstwach na odkażanych poletkach liczba fluoryzujących bakterii Pseudomonas spp. wzrosła od 2 do 100-krotnie w porównaniu do gleby niepoddanej fumigacji. Dowodzi to pozytywnego wpływu tych metod na zwiększenie potencjału biologicznego gleby. Stwierdzono również, że obniżanie dawek chemicznych fumigantów dawało pozytywne efekty jeśli chodzi o efektywność zwalczania szkodliwych grzybów, przy równoczesnym korzystnym wpływie na rozwój pożytecznych bakterii występujących w glebie.

Odkażanie gleby polepszało również wzrost i produktywność roślin matecznych truskawki, ale uwidaczniały się różnice zależnie od zastosowanej metody – informowała dr Beata Meszka z IO w Skierniewicach.Dr Beata Meszka z IO w Skierniewicach Stanisław Oboza z firmy SolfumInformacje o wpływie odkażania gleby na zdrowotność roślin truskawki, wydajność matecznika oraz jakość produkowanych roślin przedstawił Jerzy Dominikowski - właściciel firmy Hortplant. Z kolei o praktycznych aspektach fumigacji gleby i pomieszczeń magazynowych informował Stanisław Oboza, prezes firmy PUPH Solfum.

               Więcej o wynikach związanych ze stosowaniem różnych metod fumigacji gleby na wzrost roślin truskawki oraz informacje o praktycznych aspektach stosowania równych metody będzie można przeczytać w jednym z najbliższych numerów czasopisma „Jagodnik”.
Zobacz także: ochrona, truskawka
Poland_Plants
Osadkowski

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Tutaj jesteś : Ochrona Truskawka Odkażanie gleby – nowe możliwości