Twój ulubiony portal poświęcony tematyce roślin jagodowych...
  • Zwiększ czcionkę
  • Domyślny rozmiar
  • Zmniejsz czcionkę
Yara Poland

Jagody Goji - leczą i wzmacniają

Email Drukuj

img_6575Od kilku lat, również w polskim społeczeństwie widoczne jest dążenie do zdrowego stylu życia. W taki trend świetnie się wpisują owoce i warzywa, szczególnie te o prozdrowotnym działaniu na ludzki organizm (niektóre owoce mają duże znaczenie w leczeniu wielu schorzeń, czytaj też). Do takich zalicza się z pewnością kolcowój szkarłatny (pospolity) – póki co jeszcze egzotyczna roślina w Polsce, która z powodzeniem może być uprawiana w naszym klimacie.

Kolcowój szkarłatny (inaczej Jagody Goji Lycium barbarum) należy do rodziny psiankowatych. Jest rośliną pochodzącą z Himalajów (Mongolia i Tybet). Jest spokrewniony z kolcowojem chińskimalt (L. chinense), od którego jest jednak znacznie większy – rośliny dorastają do 3 m wysokości, i ma większe jagody – do 2 cm. Jagody w pełni dojrzałe są lekko wydłużone mają intensywny czerwono-pomarańczowy kolor. Rośliny są odporne na mróz (5-8 strefa mrozoodporności) i suszę, dobrze rosną na glebie przepuszczalnej, i słonecznym stanowisku. Dobrze sobie radzą na słabych, piaszczystych stanowiskach, czy w trudnych warunkach uprawowych. Kwitnienie roślin trwa od maja do sierpnia, a w tym czasie są one obsypane delikatnymi altbiałymi i fioletowymi kwiatami. Zapylenie odbywa się dzięki owadom, ale przy większej ilości krzewów można liczyć na lepsze owocowanie. Owoce dojrzewają od sierpnia do października. Rośliny te wykorzystywane są jako ozdobne krzewy w ogrodach, można z nich tworzyć żywopłoty, a nawet są używane do utwardzania skarp i nasypów. Kolcowój rośnie dość silnie, dlatego rośliny wymagają cięcia i formowania, co również wpływa na lepsze plonowanie . Przez pierwsze dwa lata krzewy najlepiej przycinać wczesną wiosna, w kolejnych latach można to robić tuż po zbiorze owoców.

Owoce tej rośliny są bardzo delikatne, tak iż podczas ich nieostrożnego zrywania zawarte w nich składniki utleniają się, co objawia się plamami na owocach. Z tego powodu powinno się je zrywać z ogonkami, lub gdy są już w pełni dojrzałe strząsać na miękką tkaninę. Rośliny bardzo szybko zaczynają owocować i już w drugim roku uprawy można zebrać 1,5-2 kg jagód z krzewu. Jagody nadają się do spożywania w stanie świeżym, można je również suszyć na słońcu. W kuchni chińskiej są one dodatkiem do potraw z ryżu, zup warzywnych czy potraw z kurczaka i wieprzowiny. Są doskonałą przekąską, dodatkiem do musli, ciast i deserów. Mogą być też składnikiem herbat, czy surowcem do przygotowania nalewek.

altKolcowój od mniej więcej 15 tysiącleci ma ważne znaczenie w medycynie chińskiej. Wykorzystuje się tam nie tylko jagody Goji (w Chinach noszą one gou qi zi), które wchodzą w skład prawie każdego medykamentu o leczniczym działaniu na oczy. Ponadto jagody Goji  zwiększają odporność, działają wzmacniająco i pobudzająco, poprawiają wzrok, opóźniają efekt starzenia, pomagają w leczeniu schorzeń serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek,  obniżają ciśnienie krwi, mają działanie antyutleniające i hipoglikemiczne. Są one bogatym źródłem aminokwasów (19, w tym 8 niezbędnych dla ludzkiego organizmu), polisacharydów, karotenoidów i witamin (C, E i witaminy z grupy B). altZawierają dużo wapnia, potasu, żelaza, cynku. W chińskiej medycynie wykorzystuje się również suszoną korę korzeni oraz liście kolcowoju. Wyciągi wodne z korzeni są stosowane do obniżenia gorączki, ciśnienia krwi oraz przeciwdziałają cukrzycy. Wyciągi z liści działają przeciwreumatycznie i wzmacniają układ immunologiczny.

By rozpocząć uprawę kolcowoju można samodzielnie wyprodukować materiał nasadzeniowy (są dostępne nasiona już w Polsce) lub kupić gotowe sadzonki – najlepiej dwuletnie krzewy w pojemnikach.

Więcej informacji również na

alt


Zobacz także: inne, jagody Goji
Poland_Plants

Komentarze 

 
+3 #2 Wendka 2012-11-08 22:12
Kupuję jagody goji i sok z jagód z pewnego źródła. Polecam wszystkim te, ze swojskiej piwniczki, wcale nie jest aż taki drogi w porównaniu z wydatkami na leki jak nas już grypa czy przeziębienie dopadnie. A Słyszałem że Jagody goji a dokładnie ekstrakt z tych owoców jest składnikiem praktycznie każdych występujących na rynku kropli do oczu. Czyli Goji muszą mega pozytywnie wpływać na wzrok.
Cytować
 
 
+5 #1 Jagody Goji 2012-04-23 09:26
Jagody Goji są zdrową i smaczną przekąską dla każdego. Ostatnio znalazłam Jagody Goji w czekoladzie, smakują pysznie (podobnie do rodzynek w czekoladzie), gdyby ktoś szukał to mogę polecić ten sklep: http://www.ekosmakosz.pl/pl/p/Jagody-Goji-W-Surowej-Czekoladzie-BIO-70g-SuroVital/642
Cytować
 

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Tutaj jesteś : Technologia uprawy Inne Jagody Goji - leczą i wzmacniają