jagodnik_top
Twój ulubiony portal poświęcony tematyce roślin jagodowych...
  • Zwiększ czcionkę
  • Domyślny rozmiar
  • Zmniejsz czcionkę
Yara Poland

Świdośliwa, jeszcze mało znana

Email Drukuj

b_386_243_16777215_0___images_phocagallery_Mariusz_robocze_Swidisliwa_img_1543.jpgPodczas „Ogólnopolskiego spotkania sadowników w Grójcu”, które w tym roku odbyło się 17 listopada  już po raz 17, dr hab. Stanisław Pluta , profesor nadzwyczajny Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, zachęcał sadowników do uprawy świdośliwy. Gatunku, jeszcze mało znanego w Polsce, ale bardzo perspektywicznego.


Jak informował dr S. Pluta, do uprawy towarowej w Ameryce Północnej, wybierany jest przede wszystkim gatunek świdośliwy olcholistnej (Amelanchier alnifolia). Możliwości uprawy świdośliwy w Polsce przybliżył dr hab. Stanisław Pluta, profesor nadzwyczajny IOGatunek dobrze rośnie i owocuje na różnych glebach (nie toleruje jedynie stanowisk ekstremalnie suchych lub mocno podmokłych). Rośliny są mrozoodporne i przy tym długowieczne – na plantacjach rosną nawet po 30 lat. Zaczynają owocować w 3-4 roku po posadzeniu, pełną produktywność osiągają w wieku 6-8 lat. Można wtedy zebrać do 8-10 t owoców/ha. W ostatnich latach w dość szybkim tempie przybywa plantacji towarowych świdośliwy. Ich powierzchnia w Kanadzie szacowana jest na około 2000-2500 ha, z roczną produkcją owoców na poziomie 10-12 tys. ton. Owoce na większości plantacji zbiera się kombajnowo. Powszechne jest też zakładanie plantacji w pobliżu dużych miast, z których klienci mogą później sami zbierać owoce.  Są to wtedy plantacje prowadzone na dość wysokim poziomie, zapewniające wysoką jakość owoców.

b_340_300_16777215_0___images_phocagallery_Mariusz_robocze_Swidisliwa_img_1519.jpgŚwidośliwa olcholistna należy do rodzaju Amalanchier (świdośliwa), rodziny Rosaceae (różowate), podrodziny Pomoideae (jabłkowe). Szczególne cechy owoców sprawiają, że rośliny te często określane jako „borówka kanadyjska” lub „słodka aronia”. Samo słowo Amelanchier pochodzi od francuskiego „amelanche”, co oznacza „małe jabłko”. Dokładnie to charakteryzuje wygląd owoców świdośliwy. Jagody mają wygląd miniaturowego jabłka, a ich barwa zmienia się w miarę dojrzewania z czerwonej, poprzez purpurową aż do prawie granatowej lub czarnej. Owoce mają 5-15 mm średnicy. Poszczególne odmiany różnią się nie tylko wyglądem owoców, ale też ich smakiem, mogą być mdłe, ale też bardzo smaczne, soczyste i aromatyczne, niektórych odmian o migdałowym posmaku. Odmiany o smacznych owocach, świetnie nadają się do zbioru i sprzedaży w stanie świeżym. Mają one wysokie walory zdrowotne, zawierają bowiem fenole, flawonoidy, antocyjany, związki mineralne, witaminy (A, B, C i E) i lipidy. Tym samym mają one właściwości antynowotworowe. Często stosowane są też w ziołolecznictwie.  W przetwórstwie domowym są świetnym surowcem do produkcji dżemów, soków, konfitur i nalewek. W przetwórstwie przemysłowym, używane są jako dodatek do wyrobów z innych owoców, szczególnie tych o kwaśnym smaku.  

Łatwa w uprawie

Świdośliwa olcholistna może być z powodzeniem uprawiana również w Polsce, stanowiąc uzupełnienie asortymentu znanych już u nas gatunków jagodowych. Nie jest to przy tym gatunek trudny w uprawie, o małych wymaganiach glebowych. Rośliny tolerują zimowe spadki temperatur do -40°C, na niskie temperatury mogą być jedynie narażone kwiaty, które rozwijają się na początku maja. Rośliny są samopylne i samopłodne, można wiec zakładać plantacje z roślin jednej odmiany. Owoce zebrane w grona dojrzewają około 45–60 dni od kwitnienia. Zwykle przypada to od końca czerwca do pierwszej połowy lipca (czyli przed kampanią zbiorów porzeczki czarnej i borówki). Można je zbierać kombajnowo, co potwierdzają  badania prowadzone w IO.

Młoda plantacja świdośliwy

W 2012 roku, po raz pierwszy we współpracy z Zakładem Agroinżynierii Instytutu Ogrodnictwa, podjęto próbę kombajnowego zbioru owoców w sadzie doświadczalnym w Dąbrowicach. Wykorzystano do tego celu kombajn KPS-4B, używany do zbioru owoców porzeczki czarnej. Wyniki były bardzo dobre – na testowanej kwaterze wydajność zbioru wynosiła 98-100%. Nie obserwowano również uszkodzeń mechanicznych na roślinach, z których zbierano owoce mechanicznie. Oprócz tego od kilku juz lat w IO, prowadzone są doświadczenia odmianowo-porównawcze. Wybrano do nich odmiany pochodzenia kanadyjskiego jak: ‘Honeywood’, ‘Martin’, ‘Northline’, ‘Pembina’, ‘Smokey’ i ‘Thiessen’. Oprócz tego prowadzona jest selekcja rodzimych genotypów, uzyskanych z nasion przywiezionych z Kanady w 2002 roku. Kilka ciekawych klonów jest teraz w obserwacjach i niektóre z nich mają dobre rokowania jako potencjalne nowe odmiany.

Plantacja w pełni owocująca tuż przed zbiorami owoców

Bariery

Barierą wprowadzenia do uprawy na szerszą skalę w Polsce świdośliwy olcholistnej, jest według dr. S. Pluty mała dostępność materiału nasadzeniowego. Rozmnażanie generatywne z nasion nie zapewnia uzyskania wyrównanych fenotypowo roślin. Na skalę towarową rośliny te rozmnaża wegetatywnie. Na owocujących plantacjach konieczne się okazuje odstraszanie ptaków – można do tego celu użyć armatek gazowych Duże nadzieje daje tu rozmnażanie świdośliwy metodami in vitro, która to jest bardziej wydajne niż tradycyjne sposoby wegetatywnego rozmnażania (najczęściej przez sadzonki zielne, uzyskane z pędów etiolowanych lub korzeni). Zagrożeniem dla plantacji świdośliwy, mogą być również ptaki, dla których owoce są smacznym pożywieniem. Owocujące plantacje powinny być chronione przed tymi nieproszonymi gośćmi.  

Zdaniem dr. Stanisława Pluty są dobre perspektywy dla rozwijania uprawy świdośliwy w Polsce. W sprzyjających okolicznościach już niebawem świdośliwa może być tak popularna,  jak jeszcze kilkanaście lat temu mało znane gatunki – aronia czy borówka wysoka. Pojawiają się możliwości eksportu owoców świdośliwy, oraz ich przetwarzania. Również sama uprawa jest dosyć prosty, a zapewnia uzyskanie surowca niewiele ustępującego pod względem smaku owocom borówki wysokiej.  Potencjał uprawy jest na pewno duży, pytanie pozostaje gdzie, komu i za ile można będzie sprzedać owoce. Odpowiedź na nie, daje dopiero realne perspektywy do rozwijania świdośliwowych plantacji na polskiej ziemi.   

Zapraszamy do zakupu najnowszej książki o uprawie świdośliwy olcholistnej - kliknij i zamów już dziś  


b_550_0_16777215_0___images_phocagallery_Tomasz_robocze_1_2014_pojedyncze_swidosliwa_jagodnik.jpg

Zobacz także: inne, technologia uprawy
Poland_Plants
Osadkowski

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Tutaj jesteś : Technologia uprawy Inne Świdośliwa, jeszcze mało znana